TRANSFORMATIE EN RENOVATIE DE GRUYTER FABRIEK

Projectinformatie

Project De Gruyter Fabriek
Locatie 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever N.V. Bossche Investerings Maatschappij
Architect Tarra Architectuur en Stedenbouw

Tussen 2008 en 2014 beleeft De Gruyter Fabriek een forse renovatie en transformatie. De eindbestemming is een levendig centrum dat innovatieve, creatieve en culturele ondernemers uit het hele land trekt.

Deelproject 3

Deelproject 3 is de afronding van de laatste werkzaamheden van het De Gruyter-gebouw. In dit derde en laatste deelproject van de transformatie en renovatie van dit prachtige industriële erfgoed zijn diverse werkzaamheden door Hazenberg verricht.

Werkzaamheden

Renovatie C-straat 


In de C-straat zijn de betonnen dakranden en dorpels hersteld en zijn de bestaande kozijnen vervangen door aluminium en stalen kozijnen.

Entree G

Ter plaatse van entree G is een nieuw trappenhuis gerealiseerd met nieuwe toiletruimtes.

Binnenhof B3


De glaskap is hersteld en het glas is vervangen.

Verkaveling Shedruimte


Hal 4 is opnieuw ingedeeld met nieuwe wanden en kozijnen, wanden zijn hersteld en gestukt en de sheddaken zijn afgewerkt met akoestisch spuitwerk.

Historie

In 1818 opent Piet de Gruyter een bedrijf in Den Bosch dat peulvruchten, granen en zaden verwerkt. Later wordt gestart met het branden van koffie. Eind 19e eeuw beschikt De Gruyter over diverse verwerkingsbedrijven waaronder een kolossale koffie- en cacaofabriek in de Bossche binnenstad en een retailorganisatie.

Tussen 1936 en 1956 bouwt De Gruyter een fabriek en een kantoor aan de Veemarktkade in Den Bosch, vlakbij water- en spoorverbindingen. De bouw verloopt in zeven fasen; tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bouwmaterialen schaars.