NIEUWBOUW RADIOTHERAPIECENTRUM

Projectinformatie

Project Nieuwbouw Radiotherapiecentrum
Locatie Roosendaal
Opdrachtgever Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut
Architect Wiegerinck Architecten

In opdracht van het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) Vlissingen is door Hazenberg de nieuwbouw van een Radiotherapie Centrum in Roosendaal gerealiseerd. Deze nieuwbouw is gerealiseerd op het terrein van het Franciscus Ziekenhuis.

ZRTI

Deze nieuwe ultramoderne vestiging van het ZRTI is in samenwerking met het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg Ziekenhuis gerealiseerd en zal er toe bijdragen dat patiënten van beide ziekenhuizen dichter bij huis de benodigde radiotherapiebehandelingen kunnen ondergaan.
Radiotherapie vormt naast chirurgie en chemotherapie één van de drie voornaamste behandelingen tegen kanker. Tot nu toe moesten patiënten vanuit West-Brabant en Tholen hiervoor helemaal naar Vlissingen reizen. Medio 2014 is dat niet meer nodig en kunnen de behandelingen dichtbij huis, in Roosendaal, plaatsvinden.

Het radiotherapie centrum betreft een 1-laags gebouw met een verhoogd deel voor de techniek, van circa 1.350 m2 bruto vloeroppervlakte en bestaat voornamelijk uit twee bestralingsruimten en een CT-ruimte. Daarnaast zijn er ruimtes gerealiseerd voor de functie kantoor, spreekkamer, kleedkamer e.d. Het bouwdeel waar de bestralingsruimtes zich bevinden bestaat uit dikke betonwanden en vloeren. De betonwanden zijn zo gedimensioneerd dat de straling die wordt geproduceerd tijdens een behandeling wordt opgevangen. De overige bouwdelen worden traditioneel middels kalkzandsteen en staalconstructie opgetrokken. Het gebruik van een speciale baksteen geeft de gevel een extra dimensie.

Voor de installaties werkten we samen met zusterbedrijf CroonWolter&Dros. Zij hebben bij dit project zowel de elektrotechnische- als de werktuigbouwkundige installaties voor hun rekening genomen.

Over ZRTI

Het ZRTI is een onafhankelijk instituut en behandelt al meer dan 30 jaar oncologiepatiënten uit Zuidwest Nederland. Het werkt daarbij vooral voor de ziekenhuizen in West-Brabant, Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden.Het instituut staat zowel bij patiënten als bij verwijzers in de regio zeer positief aangeschreven. Dankzij de modernste apparatuur en technieken én de gekwalificeerde medewerkers kan de hoogste kwaliteit van zorg gegarandeerd worden. Op diverse terreinen wordt verder samengewerkt met academische ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam.
Patiënten waarderen het ZRTI vanwege de persoonlijke aandacht en de tijd die er voor ze wordt uitgetrokken. En vanwege het feit dat er nauwelijks wachttijden zijn. Dit alles uitte zich in een gemiddeld cijfer 9 voor patiënttevredenheid in 2012.

Meer informatie over ZRTI: kijk op www.zrti.nl